Κυριακάτικο ταξίδι στην ελληνική περιφέρεια με τρία προγράμματα της ΕΡΤ3

Κυριακάτικο ταξίδι στην ελληνική περιφέρεια με τρία προγράμματα της ΕΡΤ3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «Κυριακή στο Χωριό Ξανά», το «Από το χωράφι στο ράφι» και το «Σπόρος».

01 Νοεμβρίου 2025

Μια τηλεοπτική περιήγηση στην Πελοπόννησο, την Θεσσαλία και τις Κυκλάδες έχει ετοιμάσει για αύριο η ΕΡΤ3. Η αρχή θα γίνει με την εκπομπή «Σπόρος» (12.00) με τον Θύμιο Κάκο, που θα ταξιδέψει στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο οροπέδιο του Φενεού. Στη συνέχεια το «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» (15.00) με τον Κωστή Ζαφειράκη ανεβαίνει στα Αμπελάκια της Λάρισας, στην ευρύτερη κοιλάδα των Τεμπών, και τέλος το «Από το Χωράφι στο Ράφι» (16.30) με τον Λεωνίδα Λιάμη κατηφορίζει προς τη Νάξο. Αναλυτικά:

12.00 «Σπόρος»
Ταξιδεύουμε στην πανέμορφη Πελοπόννησο εστιάζοντας στο οροπέδιο του Φενεού που απέχει 75 χλμ από την Κόρινθο. Δοκιμάζουμε τα φημισμένα προϊόντα του όπως είναι τα φασόλια γίγαντες και τα καρύδια, αναδεικνύουμε τις ιδέες των ανθρώπων της περιφέρειας και ανακαλύπτουμε δραστηριότητες που λίγοι γνωρίζουν. Η περιοχή αυτή της Πελοποννήσου έχει να επιδείξει μία σειρά από καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που σύντομα θα βρουν άξιους μιμητές σε όλη την Ελλάδα.
Έρευνα - Σενάριο - Παρουσίαση: Θύμιος Κάκος
Σκηνοθεσία - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντρέας Πετρόπουλος

15.00 «Κυριακή στο Χωριό Ξανά»
Αυτή την Κυριακή ο Κωστής μας ταξιδεύει στον χρόνο και στα ξακουστά Αμπελάκια της Θεσσαλίας που βρίσκονται στις δυτικές πλαγιές του Κισάβου στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών. Αναπολούμε την εποχή του Γεώργιου Μαύρου ή Σβαρτς όπως τον αποκαλούσαν οι Γερμανοί και Αυστριακοί συνεργάτες του και ανακαλύπτουμε το παλιό αρχοντικό που φέρνει μνήμες πλούτου περασμένων αιώνων. Η φιλόξενη πλατεία, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, αλλά και όλο το χωριό μεταφέρουν με μαγικό τρόπο την αίγλη του παρελθόντος στην σύγχρονη εποχή.
Σενάριο-Παρουσίαση: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

16.30 «Από το Χωράφι στο Ράφι»
Η εκπομπή βρέθηκε στη Νάξο και κατέγραψε βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής της φημισμένης Γραβιέρας του νησιοπυ που αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Επισκέφθηκε κτηνοτροφικές μονάδες και παραδοσιακά τυροκομεία για να μας παρουσιάσει όλα τα μυστικά στο μακρύ ταξίδι της παραγωγής, από τη συλλογή του γάλακτος μέχρι την ωρίμανση σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που διαρκεί 72 ολόκληρες ημέρες.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη