Κώστας Φωτόπουλος: Δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά ραδιόφωνα, με «beauty contest» η αδειοδότηση

Κώστας Φωτόπουλος: Δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά ραδιόφωνα, με «beauty contest» η αδειοδότηση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δηλώσεις του προέδρου της ΕΙΙΡΑ στον Alpha 98.9.

10 Ιουλίου 2025

Συνέντευξη εφ' όλης της (ραδιοφωνικής) ύλης έδωσε σήμερα ο Κώστας Φωτόπουλος στον Alpha 98.9. Ο πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ και CEO της Audiomax μίλησε σήμερα στον Γιώργο Ευγενίδη, για θέματα όπως η ραδιοφωνική αδειοδότηση που εξήγγειλε πριν από μερικές εβδομάδες ο Παύλος Μαρινάκης, τους κομματικούς σταθμούς, τις ψηφιακές ραδιοφωνικές πλατφόρμες, το ενδεχόμενο έκδοσης αδειών εθνικής εμβέλειας και τα ραδιόφωνα στις παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα:

Για την νέα αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών:

Ένα νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί παρά να ρυθμίζει όλο το ραδιοφωνικό τοπίο, όλη την αγορά του ραδιοφώνου είτε στην Αττική είτε σε όλη την χώρα. Και νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει, γιατί ουσιαστικά το ραδιόφωνο λειτουργεί χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Στο κενό. Και η κυβέρνηση έχει πει ότι θα το κάνει, και πρέπει να το κάνει. Η ΕΙΙΡΑ είχε καταθέσει τις προτάσεις και από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 3-4 χρόνια. Πάντοτε, έχουμε πει, ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ραδιοφωνίας.

Μια φορά μόνο είχε γίνει αδειοδότηση και έχει σταματήσει εκεί, δεν συνεχίστηκε. Έχουν βγει κάποιοι νόμοι, ο γνωστός «νόμος Ρουσόπουλου», κάποιες πρωτοβουλίες αργότερα όπως για να μπουν πολυπλέκτες DAB το οποίο δεν λειτούργησε, διότι η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά. Είμαστε ήδη πάρα πολλοί σταθμοί. Πρέπει, λοιπόν, να μπει ένα νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε πάνω εκεί να λειτουργήσουμε. Και να μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή και να πρέπει να δίνεις την δυνατότητα και στη δημοκρατία να λειτουργήσει, αλλά και να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Αυτά είναι αλληλένδετα.

Δεν ξέρουμε πότε θα εκκινήσει η διαδικασία. Υποθέτουμε ότι με αυτά που έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ότι θα την ξεκινήσουν το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Γιατί από ό,τι ξέρω υπάρχει και η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών όπου δεν ξέρω τι γίνεται εκεί. Εμείς είμαστε υπέρ στο να μην γίνει πλειστηριασμός, αλλά σε αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη, το «beauty contest». Θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές τα ραδιόφωνα, στα οποία θα πρέπει να μπουν στοιχεία για τους ανθρώπους που απασχολούν, για τα κεφάλαια, την εμπειρία τους κ.λπ. για να μπορούν να μπουν σε έναν διαγωνισμό. Αυτό θα το δούμε όταν θα 'ρθει η ώρα. Θα περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό τις δικές μας κι ελπίζουμε από την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, να προχωρήσει.

Για τον αριθμό των εργαζομένων ανά σταθμό και τις τεχνικές τους προδιαγραφές:

Σε αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, και το έχει κάνει σωστά. Και με το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου που δημιούργησε και το έχει βάλει στη σωστή κατεύθυνση, και νομίζω ότι σε αυτό δεν θα διαφωνήσουμε. Θα βρούμε τη λύση στην οποία θα πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι μέσα, και τα κεφάλαια. Και να είναι πραγματικές επιχειρήσεις οι οποίες θα προσφέρουν και στην ελληνική οικονομία, και στην ελληνική κοινωνία, και στην δημοκρατία. Να επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο υπάρχουν τα ραδιόφωνα.

Για τα κομματικά ραδιόφωνα:

Είναι αντισυνταγματικό (σ.σ. το να λειτουργούν κομματικά ραδιόφωνα), αλλά πέρα από το νομοθετικό. Δεν μπορεί, μια δημόσια συχνότητα, να την δίνεις για να εκφράζονται μονόπλευρες απόψεις. Όπως είναι το ραδιόφωνο αυτό (σ.σ. ο 102.7 FM του ΛΑΟΣ). Δεν φέρνετε τους πάντες; Κάθε γεγονός δεν το βλέπετε από 10 διαφορετικές απόψεις; Αυτό κάνουν τα ραδιόφωνα. Το κομματικό ραδιόφωνο είναι αντισυνταγματικό, είναι προπαγάνδα. Δεν πρέπει να υπάρχει. Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τον νομικό μας πολιτισμό, δεν πρέπει να υπάρχει. Και δεν νομίζω ότι θα πρέπει σε οποιαδήποτε αδειοδοτική διαδικασία να υπάρχουν κομματικά ραδιόφωνα. Ας σκεφτούμε το εξής. Υπάρχει περίπτωση η επόμενη Βουλή να έχει 10 κόμματα. Είναι δυνατόν να έχεις 10 συχνότητες και να τις δώσεις σε ένα κόμμα; Και σε πόσες περιοχές; Μόνο στην Αθήνα ή και σε όλη την Ελλάδα; Και γιατί μόνο στην Αθήνα και όχι στην Θεσσαλονίκη ή στην Ευρυτανία και στην Κρήτη; Και αν δίνεις σε κάθε κόμμα συχνότητα πως θα συντηρηθούν αυτά; Από που; Από τον κρατικό προϋπολογισμό; Δεν έχουν έσοδα διαφορετικά. Άρα τι λες στην κυβέρνηση; Δίνε στα κόμματα λεφτά για να συντηρούν κομματικούς σταθμούς. Μα, είναι θεμιτό αυτό; Είναι λάθος. Η θέση της ένωσής μας είναι ότι αυτό πρέπει να καταργηθεί.

Για τις ψηφιακές πλατφόρμες στον χώρο του ραδιοφώνου:

Ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες είναι αθέμιτος, γιατί έχουν μια δεσπόζουσα θέση. Θα πρέπει να ρυθμιστεί το περιβάλλον τους, να είναι η άμυνά μας (σ.σ. το νομοθετικό πλαίσιο για τα ραδιόφωνα) απέναντι σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το εξαιρετικό και το μη ηθικό (σ.σ. από τις πλατφόρμες) για να μην είμαι πολύ σκληρός, είναι ότι χρησιμοποιούν το περιεχόμενο που εμείς φτιάχνουμε. Δηλαδή, η συζήτηση που κάνουμε μπορεί να είναι σε όλα τα social media και στις μεγάλες πλατφόρμες, να έχουν επισκεψιμότητα κ.λπ. χωρίς εμείς να λαμβάνουμε τίποτα ως επιχειρήσεις. Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται, αλλά είναι αυτή η πραγματικότητα. Η μόνη άμυνά μας είναι η ρύθμιση. Στην Ευρώπη προχωράνε σε αυτό, υπάρχουν κάποιες μεγάλες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως το «Digital Service Act» και το «Digital Media Act», που αφορούν τους χρήστες των διαδικτυακών και ψηφιακών μέσων αλλά και το πως λειτουργεί η αγορά. Γι' αυτό και στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση. Τα ραδιόφωνα πρέπει να ρυθμιστούν, πρέπει να έχουν άδειες και να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς στο οποίο να ξέρουμε τι γίνεται. Και μην ξεχνάμε ότι οι συχνότητες που έχουμε είναι δημόσιο αγαθό.

Για το περιβάλλον που θα πρέπει να έχει η ραδιοφωνική αγορά:

Θα πρέπει το ραδιόφωνο να λειτουργεί σε ένα τερέν που να το ξέρουμε όλοι, να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Είναι σωστό για αυτούς που κάνουν την επένδυση, για αυτούς που δουλεύουν, για τους διαφημιστές, για τους διαφημιζόμενους, για όλον αυτόν τον κόσμο που είναι γύρω από το ραδιόφωνο, πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση. Για επενδυτές που μπορεί να έρθουν από το εξωτερικό -που έρχονται ήδη- και να θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ότι υπάρχει ένα ρυθμισμένο περιβάλλον; Και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία για έναν άνθρωπο όπως είναι ο κύριος Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έχει δείξει δείγματα ότι μπορεί να κάνει πράγματα, να κάνει μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση.

Για τις εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικές άδειες:

Δεν έχουμε πάρει κάποια θέση στην ΕΙΙΡΑ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να υπήρχαν. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν εθνικές άδειες. Αλλα αυτό προϋποθέτει υποδομή κ.λπ., γι' αυτό δεν το θέτουμε το θέμα. Απλώς, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο πόσες άδειες πρέπει να έχεις σε όλη τη χώρα. Να σας πω ένα παράδειγμα. Στην Κρήτη μπορείς να εκπέμπεις από κάπου και να πεις «απαγορεύεται το σήμα να πηγαίνει από τα Χανιά στο Ηράκλειο»; Θα πρέπει να έχεις άδειες για όλη την Κρήτη, κάπως πιο περιφερειακές άδειες.

Για την αδειοδότηση των ραδιοφώνων στις παραμεθόριες περιοχές, όπου ακούγονται και σταθμοί γειτονικών χωρών:

Προφανώς πρέπει να μπουν στο πλαίσιο της αδειοδότησης. Για τις συχνότητες δεν αποφασίζει μόνο η Ελλάδα, γίνονται συμφωνίες στην ITU (σ.σ. Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) που δίνει τις συχνότητες. Και υπάρχουν συμφωνίες με τις όμορες χώρες για να μπορούν να εκπέμπουν, γιατί δεν μπορεί να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Εδώ, λοιπόν, οι όμορες χώρες έχουν πάρει αβαντάζ. Γιατί τόσο καιρό καταθέτουν αιτήσεις για να παίρνουν συχνότητες, κι εμείς επειδή δεν έχουμε χάρτη συχνοτήτων δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η προϋπόθεση για να υπάρξει αδειοδότηση είναι να υπάρχει χάρτης συχνοτήτων.