Μία εκπομπή για τους Ρομά.
08 Δεκεμβρίου 2024
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
H εκπομπή έρευνας «Prime Time», που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ στον ΣΚΑΪ, φαίνεται να έχει πολύ ενδιαφέρον μερικές φορές. Την παρουσιάζουν σε rotation διάφοροι δημοσιογράφοι του ομίλου και καταπιάνεται με καλά θέματα. Την προηγούμενη Δευτέρα, τα ηνία κρατούσε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Γιάννης Σουλιώτης, παρουσιάζοντας μία έρευνα για τους Ρομά. Η κάμερα της εκπομπής μπήκε σε σκληρά γκέτο των Ρομά (Ασπρόπυργο, Μενίδι, Ζεφύρι, Εξαμίλια Κορινθίας), δείχνοντάς μας σε πρώτο πλάνο τη ζωή τους εκεί. Ηταν μια καλή εκπομπή και, μάλιστα, δεν πήγε άσχημα σε τηλεθέαση, φτάνοντας στο 9,4% στο σύνολο του κοινού - μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο site του ΣΚΑΪ. Το βρήκα λοιπόν ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσω λίγο με τον Γιάννη ώστε να μας πει διάφορα για το κλίμα που συνάντησε εκεί μιλώντας με αυτούς τους ταλαιπωρημένους και, εν πολλοίς, αδικημένους ανθρώπους.
- Πόσο καχύποπτους τους βρήκες απέναντι στην εκπομπή;
Ηταν πολύ καχύποπτοι απέναντι στην τηλεόραση και τους δημοσιογράφους συνολικά. Επαναλάμβαναν ότι τα κανάλια τούς παρουσιάζουν όλους ως εγκληματίες και ότι, όσες φορές στο παρελθόν έχουν μιλήσει σε δημοσιογράφους, οι δηλώσεις τους έχουν παρουσιαστεί με λάθος τρόπο.
- Ηταν επομένως δύσκολο να σε αφήσουν να μπεις στον κόσμο τους και να σου μιλήσουν;
Χρειάστηκε να βρω αρχικά πρόσβαση σε άτομα της κοινότητας κάθε καταυλισμού που χαίρουν εκτίμησης ή έχουν ισχύ. Εξήγησα σ’ αυτούς τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και μετά από μια πρώτη συνεννόηση επιστρέψαμε με κάμερες, drones κ.λπ. για το γύρισμα.
- Υπήρχε προσφορά από τον κόσμο;
Από τη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε υπήρχε υπερπροσφορά, μας περικύκλωσαν και όλοι ήθελαν να κάνουν κάτι μπροστά στην κάμερα.
- Τα γκέτο γεννούν παραβατικότητα;
Τα γκέτο γεννούν παραβατικότητα, ναι. Το είπαν όλοι όσοι μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας. Το ομολόγησαν, συνειδητά ή λιγότερο συνειδητά, και οι ίδιοι οι συνεντευξιαζόμενοι στους καταυλισμούς.
- Οσο δεν υπάρχει συνεκπαίδευση στα σχολεία, να είναι όλα τα παιδιά μαζί, δεν υπάρχει και ελπίδα για ενσωμάτωση;
Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα που προέκυψε στην εκπομπή. Από τη μία η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο και την ενσωμάτωση των Τσιγγάνων. Από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις οι τοπικές αρχές φτιάχνουν σχολεία μέσα στους καταυλισμούς όχι τόσο για να βοηθήσουν τις κοινότητες των Ρομά να εξελιχθούν, αλλά για να μην πηγαίνουν τα μικρά Τσιγγανάκια σχολείο με τα παιδιά της κυρίαρχης κοινότητας, τους μπαλαμούς όπως θα έλεγαν οι ίδιοι. Ετσι καταλήγουν να γίνονται σχολεία-γκέτο. Αλλά ακόμα κι έτσι είναι καλύτερα τα παιδιά να βρίσκονται εκεί αντί στη χωματερή ή σε κάποιο φανάρι.
- Ποιο είναι το πιο βασικό συμπέρασμα που έβγαλες μετά την εκπομπή;
Κοίτα, δεν ανακαλύψαμε κάποιο κρυμμένο μυστικό ούτε κάποια μεγάλη, άγνωστη αλήθεια. Αυτό που έμεινε σε μένα είναι ότι περίπου το 80% όσων βρίσκονται στους καταυλισμούς ζουν στο όριο της εξαθλίωσης. Στις παρυφές του αστικού ιστού υπάρχουν φαβέλες και αυτό ήταν κάτι για το οποίο δεν είχαμε από πριν καθαρή εικόνα. Από την άλλη, κάποιοι μέσα στις παραγκουπόλεις απολαμβάνουν ανεξήγητα μεγάλο πλούτο και εκεί νομίζω ότι μπαίνει το θέμα της παραβατικότητας και του εγκλήματος.
- Και ποιο το βασικό σου συναίσθημα;
Δεν μπορώ να σου πω ότι χάρηκα ή στενοχωρήθηκα ή κάτι τέτοιο. Εμαθα κάποια πράγματα που αγνοούσα σχετικά με τους Ρομά, απέκτησα μια καλύτερη αίσθηση και κατανόηση της πραγματικότητας. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και με το βίντεό μας. Να περιγράψουμε μερικές πτυχές του θέματος, σε άλλους γνωστές, σε άλλους άγνωστες, δίχως να προσπαθούμε να εξάγουμε συμπεράσματα ή να κατευθύνουμε όσους θα μας παρακολουθούσαν. Για κάποιους αυτό λειτουργεί. Για κάποιους άλλους όχι.
- Μια εκπομπή έρευνας μέσα στο τηλεοπτικό prime time που πέτυχε ένα διόλου ευκαταφρόνητο 10%. Σημαίνει κάτι;
Μπορεί να σημαίνει κάτι, μπορεί και όχι. Είναι ένας αγώνας αντοχής, όχι ταχύτητας.
- Εχει θετική ανάγνωση πάντως...
Μία θετική ανάγνωση μπορεί να είναι ότι ο κόσμος που εκείνη την ώρα έχει την τηλεόραση ανοιχτή και δεν βλέπει κάτι στο Netflix βαρέθηκε να παρακολουθεί reality και ψάχνει κάτι διαφορετικό.
- Ποιος όμως θέλει να δει μια εκπομπή έρευνας για τους Ρομά;
Δεν το γνωρίζω. Ισως κάποιος που αγνοεί το θέμα και το αντιμετωπίζει με κάποια σχετική περιέργεια; Κάποιος που ζει κοντά σε καταυλισμό και θέλει να δει τι λέει η τηλεόραση για το θέμα; Είναι πάντως ένα ρεπορτάζ με έντονη εικόνα, όπως επίσης και με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, στοιχεία που καθιστούν ένα τέτοιο βίντεο πιασάρικο όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Από την Εφημερίδα των Συντακτών