Μια απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με πολλαπλές συνέπειες, σε μιντιακό και πολιτικό επίπεδο.
11 Ιουνίου 2023Ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή για την ΕΡΤ, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από το «μαύρο» που έριξε η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Σε μια συμβολική κίνηση, η ΕΣΗΕΑ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας αύριο, 2 με 4 το μεσημέρι, σε όλα τα ΜΜΕ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «ζητώντας έναν θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητο Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική του αποστολή, με πλουραλιστική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και προαγωγή του πολιτισμού».
Οι φήμες για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, με βασικό στόχο την ικανοποίηση μνημονιακών υποχρεώσεων, είχαν ήδη «φουντώσει» από τις πρωινές προς μεσημεριανές ώρες της 11ης Ιουνίου 2013. Οι εργαζόμενοι είχαν προετοιμαστεί για αυτό που ερχόταν, βάζοντας σταδιακά σε κοινό δίκτυο τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, και φτιάχνοντας τρέιλερ που αφορούσαν το επικείμενο «μαύρο». Στις 6 το απόγευμα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάνοντας μια πολυεπίπεδη επίθεση στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση, καταλαμβάνοντας το Ραδιομέγαρο και όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται έξω από αυτές διαδηλώνοντας ενάντια στο «μαύρο». Αναταράξεις υπήρξαν και σε πολιτικό επίπεδο, με τη ΔΗΜΑΡ να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα εναντιωνόμενη σε αυτή την κίνηση. Το τελευταίο πρόγραμμα που μεταδόθηκε από την παλιά ΕΡΤ ήταν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 21.00, με παρουσιάστρια την Έλλη Στάη.
Μετά το τέλος του δελτίου το σήμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ άρχισε να πέφτει σε όλη την Ελλάδα, με ενέργειες της αστυνομίας που έκανε εφόδους στα κέντρα εκπομπής. Το ίδιο βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη.
Περίπου έναν μήνα μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ βγήκε στον αέρα η... ΕΔΤ, η οποία μέσα σε λίγες μόνο ώρες έγινε ΔΤ, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 βγήκε και η Δημόσια Ραδιοφωνία. Παράλληλα με τη ΔΤ συστήθηκε και ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η ΝΕΡΙΤ. Στις αρχές Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλλαν στο Ραδιομέγαρο, σταματώντας τη ροή προγράμματος που έβγαινε από τους εργαζόμενους στην ΝΕΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα. Έκτοτε, η ΕΤ3 στην τηλεόραση και η ERTopen με ορισμένες τοπικές ΕΡΑ στο ραδιόφωνο, έγιναν οι «πυλώνες» της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του «μαύρου».
Από την ημέρα του «μαύρου» και σε έναν βαθμό μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ χωρίστηκαν σε δύο «στρατόπεδα». Από τη μια οι «ΝΕΡΙΤες» που συνέχισαν στη διάδοχη κατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, και από την άλλη οι «ERTopenίτες» που αντιτάχθηκαν και κράτησαν ζωντανή την ΕΡΤ. Τόσο στα στούντιο όσο και στα βουνά, ειδικά οι τεχνικοί έδιναν «μάχη» με πρώην συναδέλφους τους στα κέντρα εκπομπής της ΕΡΤ, τα οποία είτε υπολειτουργούσαν λόγω των εκτεταμένων ζημιών από τις αστυνομικές επεμβάσεις, είτε λεηλατήθηκαν ελλείψει φύλαξης.
Τον Μάιο του 2014 τέθηκε κι επισήμως σε λειτουργία η ΝΕΡΙΤ, με την ΝΕΡΙΤ 1, την ΝΕΡΙΤ Sports (μετέπειτα ΝΕΡΙΤ Plus) και την ΝΕΡΙΤ HD στην τηλεόραση, και το Πρώτο, το Τρίτο και τη ΝΕΡΙΤ Μακεδονίας στο ραδιόφωνο. Αργότερα προστέθηκαν το Kosmos και το Δεύτερο, ενώ η ΕΡΑ Σπορ συγχωνεύτηκε με το Πρώτο και δεν βγήκε ποτέ αυτόνομη. Ωστόσο όλα τα «παλιά» ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ συνέχισαν ως ένθετα στην ERTopen.
Ο κύκλος του «μαύρου» έκλεισε τυπικά δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου 2015, όταν με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλειτούργησαν όλα, σχεδόν, τα προγράμματα της ΕΡΤ -τα κανάλια βγήκαν με νέα ονόματα-, με μερικές τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΝΕΡΙΤ. Οι συνέπειες, όμως, του «λουκέτου» του 2013 επηρεάζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμα και σήμερα.