Βασικά, δεν της ανανέωσε τη σύμβαση!
22 Δεκεμβρίου 2022Δεν ξέρουμε με ποια λογική κινήθηκε η Διοίκηση της ΕΡΤ ώστε να μην ανανεώσει τη σύμβαση της δημοσιογράφου Δήμητρας Σέκη που μετρούσε 5 χρόνια στην ΕΡΤ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ως αντεργατική και ανάλγητη την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην ανανεώσει τη σύμβαση της χαμηλοαμειβόμενης δημοσιογράφου Δήμητρας Σέκη» αναφέρει η Ενωση στην ανακοίνωσή της. «Η στοχοποίηση της συναδέλφου είναι απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο καθώς, στα πέντε χρόνια που εργάζεται στην ΕΡΤ, έχει καταγραφεί ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και η εργατικότητα της».
Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι που η ΕΡΤ το τελευταίο μήνα ανανεώνει φουλ συμβάσεις (287 ανανεώσεις στις 14 Δεκεμβρίου!) αλλά όχι κι αυτή της χαμηλόμισθης συναδέλφου μας. Σε μία ΕΡΤ στην οποία είναι εξαφανισμένοι οι δικοί της δημοσιογράφοι (τους έχουν βάλει στο περιθώριο) αλλά υπάρχουν δεκάδες άγνωστοι που περιφέρονται στο ραδιομέγαρο και ουδείς γνωρίζει τι κάνουν! Και χωρίς να ανανεώνουν τις συμβάσεις 7 μουσικών στην Ορχήστρα της ΕΡΤ.
«Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να επαναπροσλάβει τη συνάδελφο και να σταματήσει να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με αθρόες προσλήψεις εργαζομένων μέσω συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου αλλά και εργολαβίες. Ζητούμε τα όποια κενά να καλύπτονται με θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης» λέει η ΕΣΗΕΑ.
Και η ανακοίνωση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ Γιάννη Δάρρα:
Γιατί στοχοποιήθηκε χαμηλόμισθη συμβασιούχος; Γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της την ίδια ώρα που εγκρίνονται μαζικά ανανεώσεις συμβάσεων; Οι έως τώρα απαντήσεις από τη διοίκηση είναι ανεπαρκείς και αντικρουόμενες.
Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την ανανέωση συμβάσεων έργου. Πρόκειται για συναδέλφους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν είτε στο τέλος του χρόνου είτε τους πρώτους μήνες του 2023. Κρίθηκε αναγκαίο από την διοίκηση οι συμβάσεις οι οποίες δεν λήγουν το 2022 να ανανεωθούν από τώρα, γιατί η επόμενη χρονιά είναι προεκλογική και δεν επιτρέπονται εκ του νόμου ανανεώσεις. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο, θα ήταν ανήθικο να μείνουν χωρίς δουλειά συνάδελφοι οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία της ΕΡΤ επειδή θα γίνουν εκλογές.
Σε μια χαμηλόμισθη συμβασιούχο δημοσιογράφο ωστόσο επιφυλάχθηκε διαφορετική συμπεριφορά. Η μη ανανέωση της σύμβασης της μετά από χρόνια υπηρεσίας στην ΕΡΤ μόνο σε στοχοποίηση μπορεί να αποδοθεί. Οι απαντήσεις που έχει λάβει έως τώρα η συνάδελφος, από διαφορετικά πρόσωπα στην ιεραρχία της Γενικής Διεύθυνσης ενημέρωσης είναι αντικρουόμενες και ανεπαρκείς: Από «ανάγκη περικοπών» μέχρι αόριστες επικλήσεις για «εισηγήσεις» και «αξιολόγηση». Η διοίκηση καλείται να απαντήσει με συγκεκριμένο και επαρκή τρόπο για τους λόγους που χάνει τη δουλειά της μια νέα εργαζόμενη, κατά τεκμήριο και σύμφωνα με τον ίδιο τον γενικό διευθυντή, ικανή στη δουλειά της και καλή συνάδελφος.
Ως εκπρόσωπος όλων των εργαζομένων στο ΔΣ πάγια τακτική μου είναι να ψηφίζω όλες τις συμβάσεις τις οποίες οι συνάδελφοι συνάπτουν απευθείας με την ΕΡΤ και όχι μέσω εργολάβων, με την επισήμανση όμως ότι για την αναγκαιότητα της πρόσληψης, την επιλογή του προσώπου και το ύψος της αμοιβής την ευθύνη την έχει η διοίκηση και για αυτά μάλιστα θα κριθεί. Το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα δεν είναι ούτε αυθαίρετο ούτε ανεξέλεγκτο ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν αιτιολογείται.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ μάλιστα ουδέποτε έγινε λόγος για συνάδελφο που έχει σύμβαση και θα σταματήσει να εργάζεται για λόγους οικονομίας. Είναι απορίας άξιο πως από τις 287 συμβάσεις με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αυτή η μία είναι που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Όσο για τα περί αξιολόγησης η καθημερινή παρουσία της συναδέλφου στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης της ΕΡΤ μιλά από μόνη της.