Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα μέσα όπου εργάζονται.
01 Δεκεμβρίου 2021Τόσο η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά απασχολούν την μιντιακή επικαιρότητα, τις τελευταίες ημέρες, με τα όσα γίνονται στο παρασκήνιό τους. Στην Αυγή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με τους εργαζόμενους να το απορρίπτουν ομόφωνα, ενώ στο Κανάλι 1 90.4 οι δημοσιογράφοι καταγγέλουν τη διοίκησή του για κλίμα τρομοκρατίας.
Ιδού το πλήρες κείμενο που ακολούθησε την πρόσφατη ΓΣ των εργαζομένων της Αυγής:
H Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΑΥΓΗ μέσα από διαδικασία με ευρεία συμμετοχικότητα και μετά από ψηφοφορία 40 εργαζομένων, αποφάσισε με 40 Υπέρ 0 κατά και 0 λευκά τα εξής:
Ζητάμε την απόσυρση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που έθεσε σε εφαρμογή η Διοίκηση, διότι δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο που να διασφαλίζει την επιβίωση του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου, όπως και των θέσεων εργασίας. Το αντίθετο, το πρόγραμμα της εθελουσίας θίγει τις τελευταίες και υπονομεύει την επόμενη μέρα της έντυπης έκδοσης.
Ζητάμε τη διασφάλιση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από δεδουλευμένα παλαιοτέρων ετών, καθώς στη γραπτή δήλωση ένταξης στην εθελουσία δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η καταβολή των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Γεγονός που ενισχύει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τη μη καταβολή των χρωστούμενων για το σύνολο του προσωπικού, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις ως προς τη βιωσιμότητα του οργανισμού.
Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τον βασικό μέτοχο (ΣΥΡΙΖΑ) να μας αποκαλύψει τον σχεδιασμό του κόμματος για το μέλλον της ΑΥΓΗΣ, ειδικά από τη στιγμή που το παρόν πρόγραμμα της εθελουσίας τορπιλίζει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (2018) για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της ΑΥΓΗΣ (και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ).
Στο ίδιο πλαίσιο, καταγγέλλουμε το γεγονός της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της πρότασης για εθελουσία, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Το «δόγμα του σοκ» δεν τιμά κανέναν από τους ιθύνοντες νόες του προγράμματος, καθότι οι εργαζόμενοι έχουμε βάλει πραγματική πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας, τόσο με την αποδοχή των δύο συνεχόμενων μειώσεων στους μισθούς μας το 2014 και το 2017, όσο και με τη σύναψη συμφωνίας να μην διεκδικήσουμε συλλογικά τις παλαιότερες οφειλές (σήμερα ύψους 600.000 ευρώ), είτε ενώπιον του βασικού μετόχου, είτε ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά να λαμβάνει τα χρήματα αυτά ο κάθε εργαζόμενος με δόσεις, όταν αποχωρεί από την εφημερίδα.
Για την αποκατάσταση ακόμη της αλήθειας και την ενημέρωση των αναγνωστών και φίλων της ΑΥΓΗΣ, από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω αποχωρήσεων, έχουν μειωθεί κατά το 1/4. Η μείωση αυτή θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν την είχε «ανακόψει» η νέα Διοίκηση, η οποία φρόντισε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να κάνει προσλήψεις διευθυντικών στελεχών, παρά την «οικονομική δυσχέρεια της εταιρείας που δημιουργεί κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης», όπως σημειώνει η τελευταία απόφαση του ΔΣ, που θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της εθελουσίας.
Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα συνολικό δημοσιογραφικό και οικονομικό σχέδιο, ενώ δεν έχει προβεί και σε κανένα απολογισμό τι έχει επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα. Πρέπει να πάψει επιτέλους να μεταφέρεται διαρκώς το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ακόμη να επιδιώξει συναντήσεις με το βασικό μέτοχο, τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα, την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, την κοινοβουλευτική ομάδα και του ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκθέσουμε την αντίδραση μας στο πρόγραμμα της εθελουσίας, και ταυτόχρονα, να αναζητήσουμε απάντηση τι σημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η φράση: «Η επιτυχία του (προγράμματος εθελουσίας), θα κρίνει και την επιβίωση της (Αυγής)».
Παράλληλα, επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα πάλης που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν το δίκιο τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Όπως και στην περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων μας και βλαπτικής μεταβολής των εργασιακών σχέσεων.
Ο «αναγκαίος σεβασμός στους εργαζόμενους» και η αναγνώριση «στην προσφορά τους στην εφημερίδα» δεν μπορεί να είναι ξύλινες λέξεις.
Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανακάνουμε επίκαιρο το «ψυχή βαθιά» στα γενέθλια των 70 χρόνων της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς και του τόπου.
Και το ψήφισμα που εξέδωσαν οι δημοσιογράφοι του Καναλιού 1 90.4, μετά τη συνέλευσή τους:
Στη συνέλευση των δημοσιογράφων της ΔΗΡΑΠ στις 29/11/21, στην οποία συμμετείχε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και Εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων, οι συνάδελφοι επαναβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας στο πρόσωπο του απολυμένου συναδέλφου μας Νίκου Παπαϊωάννου, ζητώντας για άλλη μια φορά την ακύρωση της απόφασης του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ και την άμεση επαναπρόσληψή του.
Εμμένουμε στην άποψη μας, ότι έχει εγκατασταθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας από την σημερινή Διοίκηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Επισημαίνουμε ότι, το τελικό σχέδιο του Εσωτερικού Κανονισμού Υπηρεσιών δεν δόθηκε προς διαβούλευση τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, ώστε να προκύψει μια δημοκρατική-συνθετική πρόταση.
Διαψεύδουμε τη Διοίκηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού, η οποία ισχυρίζεται ότι το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Υπηρεσιών μας έχει δοθεί. Η αλήθεια είναι, ότι μας δόθηκε το Νοέμβριο του 2020 Προσχέδιο του Εσωτερικού Κανονισμού Υπηρεσιών, στο οποίο οι δημοσιογράφοι ενσωματώσαμε τις παρατηρήσεις μας οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Έκτοτε, ουδεμία άλλη πληροφόρηση επί του προκειμένου είχαμε.
Εξουσιοδοτούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, ώστε να εμπεδωθεί κλίμα εργασιακής ειρήνης, ισοτιμίας και ισονομίας μεταξύ των συναδέλφων.
Παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά να θέσει το συνεχιζόμενο πρόβλημα που υφίσταται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό επί τον τύπον των ήλων και να λάβει μια δίκαιη απόφαση.